De verticale tuin op
1 vierkante meter

Aflevering 02 / Slowakije

Op een vierkante meter kan van alles groeien. Maar is dat ook genoeg om iemand te voeden? In dit experiment komen we erachter. In Hrabušice, Slowakije, laat bouwer Miro Bača op slechts één vierkante meter een reusachtige verticale tuin ontstaan. Is het genoeg om van te leven? Je ziet het resultaat hier.

Miro Bača

Miro is in zijn geboorteland Slowakije een bekende YouTuber en influencer met meer dan 100.000 volgers. Hij is één van de weinigen die met behulp van video's niet alleen vermaak biedt, maar ook probeert te onderwijzen. Voor het project "Fenomenen van de Wereld" reisde hij bijvoorbeeld naar andere landen om leerlingen met behulp van video's te inspireren om te leren.

„Mensen denken dat je veel ruimte nodig hebt om groenten te verbouwen. Ik denk dat één vierkante meter genoeg is voor ons.“

Miro Bača

Eén vierkante meter,
100 planten - zo werkt het

Met een slim plan maakt Miro van de vierkante meter een soort ecosysteem: op de fundering een geïntegreerde compostbak waar oogstafval kan worden gerecycled, daarboven onder andere zorgvuldig gerangschikte planten en op het dak een geïntegreerde regendouche die alle planten water geeft.

Plan voor de verticale tuin

1. Een plantenklimrek is de ideale plek voor bonen, tomaten of rozen.
2. Een sprinklersysteem geeft de hele tuin water.
3. Een sedum dak met vetplanten voor het opvangen van regenwater.
4. Dakgoot voor extra bewatering.
5. Pompen van 12 volt bevorderen de waterstroom voor een geïntegreerde waterval.
6. Bijenhotel voor betere bestuiving.
7. Hier groeien speciaal geselecteerde planten: stokrozen voor bestuivers, stevia als zoetstof, munt voor de thee, kroppen sla en koolrabi.
8. Een ladder maakt het onderhoud makkelijker.
9. Een schaal wordt gebruikt om water op te vangen en voor het bewateren.
10. Kleinere versie van een compostbak.
11. De onderste verdieping dient als balansgewicht voor de constructie.

Koken vanaf één vierkante meter

Strapačky

In zijn verticale tuin verbouwt Miro ook aardappelen, de basis voor een typisch Slowaaks gerecht: Strapačky, de Slowaakse versie van aardappelgnocchi, geserveerd met zuurkool en spek. Indrukwekkend: mama Bača raspt de gnocchi in twee minuten. Jij hebt misschien iets langer nodig. Voor 4 personen:

Halušky (aardappelgnocchi)4 grote aardappelen
300 - 400 gr fijne bloem
Zout naar smaak

Strapačky500 gr zuurkool
150 gr gerookt spek in blokjes gesneden
Olie om te bakken

Halušky

1. Schil de vier grote aardappelen en rasp ze met een groenterasp.
2. Giet het vocht af, voeg zout en vier kopjes bloem toe en kneed goed.
3. Leg het deeg op een plank en doe kleine stukjes in een pan kokend zout water.

Strapačky

1. Bak de spek in een pan; zet apart.
2. Was de zuurkool grondig in een zeef. Verhit de olie en bak de zuurkool een paar minuten. Voeg wat karwijzaad en water toe.
3. Zet het vuur lager en laat de kool afgedekt ongeveer een uur stoven. Open af en toe de deksel, roer de kool om en voeg indien nodig een beetje water toe. Breng op smaak met suiker.
4. Meng de halušky en kool door elkaar en voeg de spek toe. En serveren maar.

Zomerse salade

Komkommers, tomaten, kroppen sla, basilicum, ze groeien allemaal op één vierkante meter - en zijn daarmee de belangrijkste ingrediënten voor het favoriete voorgerecht van de familie Bača: een eenvoudige salade met Slovenská Parenica, een soort Slowaakse feta. Op zondagavond staat de hele familie in de keuken. En jij kan gemakkelijk hetzelfde doen. Veel ruimte heb je niet nodig en met deze tips over verticaal tuinieren kom je een heel eind! Voor 4 personen:

6 blaadjes kropsla
1 middelgrote komkommer
12 cherrytomaatjes
1 gele puntpaprika
Het groen van
1 lente-ui
4 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels witte azijn

Zout en versgemalen zwarte peper
Een handvol verse, gehakte basilicumblaadjes
Parenica-kaas (alternatief: feta-kaas)
Eetbare bloemen om te garneren

Vind grootse projecten van elk formaat.
Kom hier meer te weten.